Zlatarska tradicija duga više od 180 godina
0
You have no items in your shopping cart.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Najčešće postavljana pitanja

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

ZAŠTO JE PRSTEN OD BELOG ZLATA POŽUTEO?
Zlato je plemeniti metal, koji se u prirodi nalazi u žutoj boji. Tehnološkim postupcima prerade dobijamo belu nijansu zlata, koje je u osnovi uvek žuti metal. Za belu boju dodajemo druge metale, kao što je srebro, cink, paladijum i platina. U Zlatarni Celje za učvršćenje bele boje zlata koristimo i dodatnu kupku sa paladijumom, a zatim i sa rodijumom. Radi se o mikronskim nanosima na površinu nakita radi zaštite od spoljnih uticaja, odnosno, da se spreči kontakt metala sa činiocima, koji bi mogli da utiču na njegovu promenu (vlaga iz vazduha, pH kože itd.). Nakit, naročito prstenje i narukvice, koji je izložen mehaničkom dodiru sa tvrđim predmetima, prijemčiviji je za habanje rodijumske zaštite i na tom mestu se vremenom pojavljuje žuta podnijansa belog zlata. Nanos rodijuma možemo da obnovimo u servisu Zlatarne Celje. Spisak svih poslovnica, u kojima možete predati proizvod na servis, naći ćete na našoj veb strani.

ZAŠTO JE SREBRNA OGRLICA POTAMNELA?
Za srebro je karakteristično, da oksidira, zato potamni. Nanos rodijuma je za zaštitu od uticaja kože i vazduha izuzetno važan. Sav srebrni nakit Lencia je rodiniran. Međutim, nanos rodijuma se u dodiru sa ostalim predmetima troši, i srebro postaje izloženo uticajima iz okruženja te oksidira, tj. potamni. Nanos rodijuma možemo da obnovimo u servisu Zlatarne Celje. Spisak svih poslovnica, u kojima možete predati proizvod na servis, naći ćete na našoj veb strani.

KUPIO/-LA SAM SREBRNU OGRLICU LENCIA, KOJA JE POZLAĆENA. ZANIMA ME, DA LI ĆE SE BOJA SKINUTI?
Pozlata je površinska obrada nakita u smislu nanosa dodatnog materijala na osnovu, u ovom slučaju na srebro. Kao i druge površinske obrade, i ova je osetljiva na sva mehanička oštećenja. Naročito osetljivo je prstenje i narukvice. Moramo biti svesni, da pozlata nije večna i da vremenom dolazi do habanja i/ili krunjenja, ljuštenja. Pošto su u pitanju mikronski nanosi, može doći do bleđenja boje, a kod debljih nanosa do ljuštenja pozlate. Pošto je obrada te vrste površinska, i njena trajnost je ograničena. Možemo je zaštititi samo tako, da nakit u toku rada, kod kojeg bi bio izloženiji mehaničkom kontaktu sa tvrđim predmetima, odložimo i pospremimo. Pozlatu možemo da obnovimo u servisu Zlatarne Celje. Spisak svih poslovnica, u kojima možete predati proizvod na servis, naći ćete na našoj veb strani.

DA LI MOŽETE U ZLATARNI CELJE DA IZRADITE PRSTEN PO MOJOJ ZAMISLI?
Naravno. U prodavnici najpre dogovorite sve detalje željenog proizvoda, a možete i da ugovorite sastanak sa našom dizajnerkom, koja će stručno da vas posavetuje i predloži odgovarajuće izmene, ako zbog tehnoloških postupaka vaša ideja ne bude izvodljiva.

ZANIMA ME CENA BURMI.
Našu ponudu burmi pogledajte na našem veb sajtu zlatarnacelje.com na kartici venčanje&veridba. Cenovnik svih burmi nalazi se ovde: media/porocni_cenik_si.pdf. Sve cene su važeće u Sloveniji i navedene su za prsten.
Naročito vas pozivamo u svoj centar za venčanja u trgovinsko-poslovnom centru Diamant (BTC) u Ljubljani, gde možete da birate između više od 500 modela, među kojima su i najprestižniji modeli burmi, ili nas posetite u vama najbližoj poslovnici Zlatarne Celje, gde ćemo vam sa veseljem pomoći.

ZANIMA ME CENA PERSONALIZOVANOG PROIZVODA.
U programu proizvoda Zlatarne Celje možete da kreirate personalizovane proizvode, kao što su lančići sa ličnim imenom, Moji zlatni grami iznenađenja, Dukat za uspomenu itd., gde je svima zajedničko to, da ih oblikujete po sopstvenim željama (dodate sliku, posvetu itd.). Na našoj veb strani si/personalizirana-darila možete da izaberete željeni proizvod i da počnete da kreirate. U odnosu na izbor materijala te druge karakteristike izbora, uporedo će vam se prikazivati i cena. A možete da posetite i vama najbližu poslovnicu Zlatarne Celje, gde ćemo vam rado pomoći. Spisak svih poslovnica nalazi se na našoj veb strani.

ZANIMA ME CENA VAŠEG PRSTENA SOLITAIRE.
Cena zavisi od veličine, finoće i boje dijamanta. Prsten SOLITAIRE je poznat po jednom samom dijamantu, koji može biti različitih dimenzija. Prstenje sa manjim dijamantima do 0,33 ct. je u redovnoj kolekciji na zalihama i poznata je i njegova cena, koju uvek možete da proverite na našoj veb strani ili u vama najbližoj poslovnici.
Prstenje sa većim dijamantima od 0,33 ct. nemaju fiksnu cenu, jer ih izrađujemo po porudžbini, a tačna cena zavisi od željene veličine dijamanta (npr.: 0,4 ct., 0,5 ct., 0,75 ct., 1,0 ct. itd.), finoće (npr.: VVS, VS, SI itd.) i boje dijamanta (npr.: G, H itd.), zato za njih važe informativne odn. okvirne cene.
Informativne cene pogledajte na našoj veb strani klikom na model, kao i u vama najbližoj poslovnici. Preporučujemo, da pre zaključenja porudžbine u prodavnici zatražite obračun pretkalkulacije sa tačno određenom čistoćom i bojom, sa kojom ćemo precizirati cenu izabranog artikla.

ZANIMA ME CENA PRIVESKA, KOJI STE OGLAŠAVALI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA.
Zahvaljujemo vam za interesovanje. Sve cene naših proizvoda su dostupne na našoj veb strani, gde možete pomoću filtera da pronađete željeni proizvod bilo po šifri proizvoda, bilo po imenu kolekcije. A možete da posetite i vama najbližu poslovnicu Zlatarne Celje, gde ćemo vam rado pomoći. Spisak svih poslovnica nalazi se na našoj veb strani.

ZANIMA ME, DA LI IMATE U PRODAJI LANČIĆE SA LIČNIM IMENOM? ŽELELA BIH DVA IMENA.
Naše personalizovane lančiće sa imenima možete da pogledate na našoj veb strani , gde možete da dizajnirate svoj lančić. Može da se napravi lančić sa dva imena, ali biće nova cena. Cena lančića sa dva imena zavisi od materijala (zlato ili srebro) i veličine slova (3 mm, 5 mm ili 7 mm). Zadržavamo pravo, da zbog prevelikog broja slova, specifične kombinacije slova i razmaka između slova, koji je različit u svakom fontu, izradu proizvoda odbijemo ili da preporučimo primereniju varijantu. Srdačno vas pozivamo, da posetite vama najbližu poslovnicu Zlatarne Celje, gde ćemo vam rado pomoći. Spisak svih poslovnica nalazi se na našoj veb strani.

ZANIMA ME CENA ZLATNOG DUKATA ZA DIPLOMU.
Cene svih naših kovanica su dostupne na našoj veb strani na kartici pokloni/kovanice. Možete da kreirate i svoj dukat na kartici pokloni/dukat za uspomenu, gde dodajete ličnu notu posvetom ili slikom. Takođe vas srdačno pozivamo, da nas posetite u vama najbližoj poslovnici Zlatarne Celje, gde ćemo vam rado pomoći. Spisak svih poslovnica nalazi se na našoj veb strani.

DA LI JE MOGUĆE PRSTEN, KOJI JE U KOLEKCIJI U ŽUTOJ BOJI, NARUČITI U BELOJ BOJI ZLATA?
Većinu našeg asortimana je moguće naručiti u beloj ili žutoj boji, a često i u crvenoj boji zlata. Tačnu informaciju primićete na vama najbližem prodajnom mestu.

DA LI MOŽETE PRSTEN UMESTO SA DIJAMANTOM DA NAPRAVITE SA SINTETIČKIM KAMENOM?
Na žalost, ne, jer su naši modeli sa dijamantima zaštićeni, što znači, da u njih ne kujemo sintetičke odn. jeftinije alternative. Time iskazujemo poštovanje do kupaca, koji su kupili model sa dijamantima, jer vrsta kamena veoma utiče na konačnu cenu proizvoda.

ZANIMA ME, KOLIKO KOŠTA POVEĆANJE PRSTENA.
Cena zavisi od modela prstena i od toga, za koliko ga je potrebno povećati. Više informacija dobićete u našim poslovnicama.

DA LI JE MOGUĆE DOBITI MINĐUŠE IZ PROŠLIH KOLEKCIJA?
Moguće je, ali samo u zlatu; to zavisi i od modela, koji vas zanima. Srdačno vas pozivamo, da posetite vama najbližu poslovnicu Zlatarne Celje, gde ćemo vam rado pomoći.

IZGUBILA SEM JEDNU MINĐUŠU. DA LI MOGU DA JE NADOKNADIM?
U Zlatarni Celje prodajemo minđuše u paru, to znači, da možete uvek da kupite ceo par ili samo polovinu para. To važi za minđuše kojih ima na zalihama. Izuzetak je samo, kada pojedinih minđuša više nema na zalihama, jer je model povučen iz programa ili iz nekih drugih razloga. Pri naručivanju u poslovnici ili internet poručivanju potrebno je da odredite, da li vam je potrebna leva ili desna minđuša.

ZANIMA ME, DA LI U SVOJIM POSLOVNICAMA NUDITE ČIŠĆENJE NAKITA?
Uslugu čišćenja nakita nudimo u sklopu svog servisnog odeljenja u preduzeću. Proizvod možete da predate u servisni postupak u vama najbližoj poslovnici Zlatarne Celje. Spisak svih poslovnica nalazi se na našoj veb strani .
Jedno čišćenje proizvoda ZC je unutar garantnog roka besplatno, ali, da bi stranka ostvarila tu pogodnost, mora da priloži sertifikat i/ili račun, na kome se vidi, da je proizvod unutar garantnog roka. Stranka ne može da ostvari ovu pogodnost bez sertifikata. Ako sertifikat nije priložen uz proizvod prilikom predaje u servis, čišćenje se obračunava po važećem cenovniku ZC.

ZANIMA ME, DA LI JE SU VAŠE BURME I VERENIČKO PRSTENJE RUČNI RAD I DA LI SU NAPRAVLJENI U SLOVENIJI?.
Naše burme i vereničko prstenje su plod inspiracije naših odličnih dizajnerki te ručno izrađeni spretnim prstima zlatarskih majstora. Upotreba savremene tehnologije i saradnja dizajnerki sa zlatarskim majstorima omogućavaju nam izradu savršenih dizajna, koji odražavaju visoke standarde.

PRIMETIO/-LA SAM DA NEKAD KORISTITE IZRAZ DIJAMANT, A NEKAD BRILIJANT. DA LI IMA NEKA RAZLIKA?
Kada govorimo o dijamantu, mislimo na mineral, a brilijant je samo naziv okruglog reza. Izraz brilijant može se, dakle, koristiti za dijamante okruglog oblika, koji su izbrušeni na 58 ravni (u zlatarstvu im se kaže fasete), imaju jedan sto (gornja faseta brilijanta), 32 fasete na kruni, 24 fasete na paviljonu, a ponekad imaju i jednu kaletu (blago odsečeni kraj paviljona). Dijamanti se bruse i u mnoge druge rezove različitog oblika, naprimer švajcarski rez, engleski rez, navete, oval, princez rez itd. Vrednost dijamanta zavisi od uspešnosti brušenja prilikom usklađivanja mase i optičkog učinka. Na sertifikatu Zlatarne Celje, koji potvrđuje autentičnost dragulja, uvek je posebno označeno, da li se radi o dijamantu sa brilijantnim rezom, dakle brilijantu, ili dijamantu sa drugim rezom.

U VAŠOJ PRODAVNICI SAM VIDELA PONUDU SMARAGDNOG NAKITA. ZANIMA ME, KAKO JE MOGUĆE, DA SU SMARAGDI RAZLIČITIH BOJA, SA ŽILAMA, A NEKI MUTNIH BOJA, A IPAK TAKO SKUPI?
Smaragd je dragi kamen, kome boju daju primese hroma, a nekad i vanadijuma. To je prirodni proces, na koji nemamo uticaj, zato mogu da nastanu veoma različite nijanse. Najpoželjnija boja je intenzivno zelena, koja je i nadragocenija. Čak i sa inkluzijama, intenzivno zeleni smaragdi dostižu višu cenu, nego bledo zeleni sa manje inkluzija. Skoro svi smaragdi imaju inkluzije/žile, što se ne smatra greškom, već služi kao dokaz, da je kamen prirodan. Po njima i razlikujemo prave smaragde od lažnih.

ZANIMA ME, DA LI IMATE NA STANJU SAT LENCIA? HTELA BIH DA NARUČIM OVU NARUKVICU. DA LI JE NA STANJU?
Svi proizvodi su predstavljeni na našoj veb stranici. Pri svakom artiklu možete sami da proverite zalihe spomenutog artikla klikom na Proveri zalihe u poslovnicama; takođe možete da posetite ili pozovete najbližu poslovnicu Zlatarne Celje, gde ćemo vam rado pomoći. Spisak sa podacima za kontakt poslovnica nalazi se na našoj veb stranici.

NA SATU MI SE POKIDAO KAIŠIĆ. DA LI MOGU DA DOBIJEM NOVI?
Sat možete da predate u servisni postupak u vama najbližoj poslovnici Zlatarne Celje i primićete informaciju o mogućnosti zamene. Spisak svih poslovnica nalazi se na našoj veb strani.

NA SATU MI SE ISPRAZNILA BATERIJA. DA LI MOŽETE DA JE ZAMENITE?
Za sve satove, kupljene u Zlatarni Celje, nudimo i uslugu zamene baterije. Sat možete da predate u servisni postupak u najbližoj poslovnici Zlatarne Celje.

ZANIMA ME, U KOJOJ PRODAVNICI BUŠITE UŠI I DA LI JE POTREBNO NARUČIVANJE?
Spisak prodavnica, u kojima se buše uši sistemom STUDEX, nalazi se na našoj veb stranici si/nase-storitve/luknjanje-uses. Nije potrebno naručivanje, osim ako biste želeli da rupice naprave dve prodavačice istovremeno. Više informacija se nalazi na prodajnom mestu. Spisak sa podacima za kontakt poslovnica nalazi se na našoj veb stranici.

ZANIMA ME CENA BUŠENJA UŠIJU.
Bušenje je besplatno, a stranka plaća samo minđuše iz sistema za bušenje Studex, koje bira sama. Više informacija pročitajte ovde: si/nase-storitve/luknjanje-uses ili na vama najbližem prodajnom mestu. Spisak svih poslovnica nalazi se na našoj veb strani.

DA LI BUŠITE RUPICE I U GORNJEM DELU UVETA ILI U NOSU?
Proizvodi za bušenje Studex zasnovani su tako, da omogućavaju bezbedno bušenje jedino ušne resice. Sistem Studex ne koristimo za bušenje drugih delova tela. Isto tako, na raspolaganju imamo samo minđuše, koje se nose u ušnim resicama, sa standardnim tipovima zatvarača: švedski patent ili viseće.

ŽELEO BIH DA PRODAM ZLATO. DA LI OTKUPLJUJETE LOMLJENO ZLATO?
Da, otkupljujemo. U Zlatarni Celje precino ćemo proveriti finoću, pošteno izmeriti težinu i na osnovu aktuelnog dnevnog cenovnika izračunati otkupnu vrednost vašeg zlata. Dakle brzo, pošteno i precizno. Lomljeno zlato isplaćujemo ili gotovinski ili sredstva uplaćujemo na vaš tekući račun.

ZANIMA ME CENA INVESTICIONOG ZLATA.
Sve informacije o investicionom zlatu nalaze se na našoj veb strani https://www.nalozbenozlato.com/si/. Informacijo možete dobiti i preko telefonskog broja 080 74 77 ili e-adrese zlato@zlatarnacelje.si.

KAKVO ZLATO OTKUPLJUJETE?
Otkupljujemo zlatnike, lančiće, priveske, minđuše, prstenje, narukvice, broševe, oštećen i polomljen nakit, dentalne legure, nove i korišćene, isto tako investicione pločice i kovanice.

KAKO DA ZNAM, KOLIKO JE VREDNO MOJE ZLATO?
Cena zavisi od mase i finoće zlata. Svi proizvodi od plemenitog metala moraju po zakonu da imaju žig, zato pomoću lupe proveravamo žigove, a pri tom je važno poznavanje finoće za žigove:
8-karatno zlato ima žig 333; 9-karatno zlato ima žig 375; 14-karatno zlato ima žig 585; 18-karatno zlato ima žig 750; 22-karatno zlato ima žig 916; 24-karatno zlato ima žig 999,9.
Otkupna cena se na osnovu berzanske cene oblikuje na dnevnom nivou. Otkupne cene važe za tekući dan i menjaju se jednom dnevno. Aktuelne otkupne cene zlata pogledajte na našoj veb strani https://www.odkup-zlata.si/si.
A možete da posetite i vama najbližu poslovnicu Zlatarne Celje, gde ćemo vam rado pomoći. Spisak svih poslovnica nalazi se na našoj veb strani.

DA LI OTKUPLJUJETE KAMENJE, NPR. BISERE ILI DIJAMANTE?
Otkupljujemo samo zlato ili srebro, zato pre otkupa uradimo demontažu sveg materijala, koji nije zlato ili srebro (kamenje, pravo ili sintetičko, čelične opruge u zakačkama na lančićima i narukvicama itd.).

NA DAR SAM PRIMILA POKLON-BON, KOJI JE NAŽALOST ISTEKAO. DA LI MOGU DAGA PRODUŽIM?
Poklon bon je jedinstven poklon za svaku priliku sa rokom važenja jedne godine. Poklon bonove je moguće produžiti u prodavnicama Zlatarne Celje, zato vas srdačno pozivamo, da posetite najbližu poslovnicu. Spisak svih poslovnica nalazi se na našoj veb strani.