OPŠTI USLOVI INTERNET PRODAVNICE I INTERNET STRANA ZLATARNE CELJE d.o.o.

 1. Važenje i primena opštih uslova

Opšti uslovi internet prodavnice i internet strana Zlatarne Celje d.o.o. (u daljem tekstu: opšti uslovi) sastavljeni su u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača (ZVPot), Zakonom o zaštiti ličnih podataka (ZVOP-1),  Opšte uredbe o zaštiti ličnih podataka (GDPR) te Zakonom o elektronskim komunikacijama (ZEKom-1) i odnose se na rad i korišćenje internet prodavnice i veb strana, kojima upravlja društvo Zlatarne Celje d.o.o., Kersnikova 19, 3000 Celje, Slovenija, matični broj: 5048192000, poreski broj: SI 23281715 (u daljem tekstu: ponuđač) i to na internet adresama:

www.zlatarna-celje.com

www.zlatarnacelje.si
www.zlatarna-celje.eu
www.porocni-prstani.si
www.lenciacharms.com
www.lenciabeads.com
www.lencia.com
www.lencia.si
www.lencia-tinamaze.si
www.zlatniki.si
www.srebrniki.si
www.nalozbenozlato.com
www.zlatikorak.si
store.zlatarnacelje.si

(u daljem tekstu: veb strane)

Opšti uslovi poslovanja su objavljeni na svim navedenim internet lokacijama i određuju rad internet prodavnice, korišćenje veb strana, zaštitu ličnih podataka, uređuju pravne odnose između ponuđača i korisnika proizvoda iz internet prodavnice te druga prava i obaveze ponuđača i korisnika.

Korisnika internet prodavnice obavezuju opšti uslovi, važeći u trenutku korišćenja veb strana, a kupca opšti uslovi važeći u trenutku predaje porudžbine za kupovinu u internet prodavnici. Prilikom predaje porudžbine, korisnik se naročito upozorava da pročita opšte uslove i mora pre predaje porudžbine da izričito potvrdi, da je upoznat sa sadržajem ovih opštih uslova.

Pojmovi, navedeni u ovim opštim uslovima znače:
1) »Korisnik« registrovan ili neregistrovan posetilac veb strana.
2) »Naručilac« korisnik, koji preko internet prodavnice ponuđača preda porudžbinu za kupovinu proizvoda (u daljem tekstu i: artikli ili roba) iz internet prodavnice.
3) »Porudžbina« je ponuda, koju je predao naručilac, u svrhu zaključivanja prodajnog ugovora između ponuđača i naručioca za kupovinu proizvoda iz internet prodavnice.
4) »Kupac« je naručilac, čija porudžbina je elektronskom porukom potvrđena od strane ponuđača. Prijemom elektronske poruke je zaključen prodajni ugovor za kupovinu proizvoda iz internet prodavnice. 

 2. Dostupnost informacija

Ponuđač se obavezuje, da će kupcu uvek da obezbedi sledeće informacije:
a) identitet preduzeća (ime i sedište preduzeća, broj registra),
b) kontaktne podatke, koji korisniku omogućavaju brzu i efikasnu komunikaciju (e-pošta, telefon),
c) suštinske karakteristike robe odnosno usluga (zaključno sa postprodajnim uslugama i garancijama),
d) dostupnost artikala (svaki artikal ili usluga, koji su u ponudi na internet lokaciji, treba da budu dostupni u razumnom roku),
e) uslove dostave artikala ili izvršenja usluge (način, mesto i rok isporuke),
f) sve cene moraju biti jasno i nedvosmisleno određene sa preglednim prikazom da li već sadrže porez i troškove prevoza,
g) način plaćanja i dostave,
h) vremensko važenje ponude,
i) rok, u kome je moguće odstupiti od ugovora i uslovima odstupanja od ugovora, pored toga i o tome, koliko kupca košta odstupanje od ugovora,
j) objašnjenje postupka žalbe, uključujući sve podatke o kontakt licu ili službi za kontakt sa kupcima.

Podaci o ponuđaču:

Zlatarna Celje, d.o.o.
Kersnikova 19
3000 Celje

e-adresa: zc@zlatarnacelje.si
tel. št.: +386 3 42 67 100

Matični broj: 5048192
PIB: SI23281715
Okružni sud Celje br. upisa: 10183900

 

 3. Ograničenje odgovornosti i upotreba veb strana

Internet prodavnica je otvorena svaki dan 24 časa dnevno, ali se može desiti, da zbog različitih tehničkih ili drugačijih razloga, poslovanje preko internet prodavnice, odnosno pristup prodavnici ponekad nije moguć, zato ponuđač zadržava pravo:
- da na određeno ili neodređeno vreme ograniči, u potpunosti ili delimično obustavi ili povuče prodaju nekih ili svih proizvoda iz internet prodavnice,
- da na određeno ili neodređeno vreme ograniči odnosno u potpunosti ili delimično obustavi pristup do veb strana.


Ponuđač zadržava pravo da promeni sadržaj veb strana i ovih opštih uslova u svakom trenutku  bez prethodnog obaveštenja. Smatra se, da je korisnik saglasan sa promenom opštih uslova poslovanja, ako i dalje koristi veb strane ponuđača.

Ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost za eventualne posledice prilikom korišćenja veb strana i sadržaja koji su na njima, odnosno u vezi sa posledicama, koje prouzrokuju informacije odnosno podaci koje se nalaze na veb stranama. Ponuđač takođe ne preuzima nikakvu odgovornost za eventualne kompjuterske viruse ili štetne programe, koji bi se mogli preneti korisniku preko veb strana i preporučuje, da se korisnici zaštite od kompjuterskih virusa odgovarajućom programskom opremom pre prenosa informacija ili sadržaja sa veb strane. Ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost za eventualne kvarove mašinske ili programske opreme korisnika veb strana. Ponuđač nije odgovoran za povremeni prekid rada veb strane, eventualnu netačnost informacija ili eventualnu štetu, nastalu usled upotrebe netačnih ili nepotpunih informacija. Ponuđač ili bilo koje drugo pravno ili fizičko lice, koje je učestvovalo u nastanku ili izradi veb strana, ne odgovara ni za kakvu štetu, koja bi proizašla iz pristupa do, korišćenja ili nemogućnosti korišćenja informacija na ovim veb stranama ili za bilo kakve greške ili nedostatke u njihovom sadržaju.

Ponuđač zadržava pravo da korisnike uputi na druge stranice Interneta, pri čemu ne preuzima nikakvu odgovornost za sadržaj drugih veb strana.

Korisnici mogu sadržaj veb strana ponuđača da koriste isključivo u lične i nekomercijalne svrhe. Bilo kakvo drugo korišćenje, kopiranje, prepisivanje, širenje, objava ili distribucija sadržaja sa veb strana ili njihovih pojedinačnih delova je bez dozvole ponuđača zabranjena.

 

 4. Ponuda proizvoda u internet prodavnici

Proizvodi (artikli) u internet prodavnici na veb strani ponuđača su deo ponude odnosno proizvodnog programa ponuđača.

Ponuđač zadržava pravo da promeni opis proizvoda i popravi greške u navođenju podataka bez prethodnog obaveštenja. Slike proizvoda su simbolične i ne odražavaju uvek u celosti stvarno stanje odnosno osobine proizvoda (naročito što se tiče veličine i tačne boje proizvoda, koja može da zavisi i od podešenosti korisnikove programske i mašinske opreme, kojom pristupa do internet prodavnice).

 Garantovano zadovoljstvo (garancija):

Uz kupovinu bilo kojeg proizvoda, kupljenog u internet prodavnici, primate potvrdu o kupovini i sertifikat, koji potvrđuje autentičnost dragulja (za brilijante i bisere). Važeći garantni list je potvrda o kupovini i/ili sertifikat sa pečatom i potpisom prodavačice, koji daje garanciju 6 meseci za srebrni i čelični nakit, a 1 godinu za zlatni nakit i satove, za sve greške proizvođača. U slučaju, da proizvod kupujete za poklon, dodajte obdareniku i ovu potvrdu o kupovini! Nakit Zlatarne Celje d.o.o. je opremljen žigom stepena finoće dragocenog metala u skladu sa Zakonom o predmetima od dragocenih metala.

 

 5. Cene, plaćanje i zalihe

Cene, objavljene za proizvode u internet prodavnici, važe isključivo za internet prodaju i mogu da se razlikuju od cena u maloprodajnim poslovnim jedinicama. Sve cene uključuju pripadajući PDV i izražene su u evrima. Cene nemaju unapred određeni rok važenja. Cene se mogu promeniti bez prethodnog obaveštenja. Za kupovinu proizvoda u internet prodavnici važi objavljena cena u trenutku predaje porudžbine, koja je za ponuđača i korisnika obavezujuća. Objavljene cene ne sadrže troškove dostave, odnosno poštarine, a oni su navedeni pri obračunu vrednosti porudžbine pre elektronske predaje porudžbine. Na računu je navedena ukupna vrednost proizvoda i trošak poštarine.

Cene su predstavljene kao Redovne i Internet cene. Redovne cene su cene, koje sam oblikuje ponuđač. Internet cena je cena, koja važi za kupovinu preko interneta u slučaju 100% plaćanja gotovinom pouzećem ili na prodajnim mestima Zlatarne Celje, plaćanja predračuna preko tekućeg računa, ili plaćanjem preko paypal računa.

Kupci proizvoda iz internet prodavnice imaju na raspolaganju različite načine plaćanja:

- gotovinom pouzećem preko dostavne službe Pošte Slovenije d.o.o. – važi samo za područje Republike Slovenije,
- plaćanje u prodavnici Zlatarne Celje u Sloveniji,
- uplatom na račun Zlatarne Celje d.o.o., (po ponudi/predračunu – važi internet cena)
- preko PayPal računa
- kreditnom karticom preko PayPal računa (za neregistrovane korisnike PayPal-a),
- Diners karticom do 12 rata, gde je minimalni iznos pojedinačne rate 40 evra.

Celokupan iznos kupovine i troškovi dostave su navedeni na računu.

Sve posebne odnosno akcijske ponude, objavljene na veb strani, važe u rokovima i prema uslovima navedenim uz posebne, odnosno akcijske ponude.

Ponuda važi do rasprodaje zaliha. Ponuđač zadržava pravo na opoziv porudžbine u slučaju, da traženog artikla nema na zalihama. Zalihe artikala u internet prodavnici ne znače i zalihe u maloprodajnim mestima. Informacije o zalihama proizvoda na veb strani su informativne i ne odražavaju stvarno stanje zalihe.

Do plaćanja celokupnog iznosa kupovine, izabrani artikli ostaju u vlasništvu ponuđača.

 

 6. Kupovina

Kupovina u internet prodavnici ide tako, da korisnik izabere željeni proizvod klikom na dugme »dodaj u korpu«.

Korisnik može izabrane proizvode iz korpe da izbaci, da poveća njihovu količinu ili da jednostavno nastavi sa kupovinom. U sledećoj fazi kupovine se korisniku ispišu podaci o kupcu i podaci o za dostavu. U daljem koraku korisnik mora da izabere i način plaćanja. Ukoliko korisnik želi da uz porudžbinu doda i komentar, za to ima na raspolaganju posebno polje. Na kraju korisnik potvrđuje, da je saglasan sa opštim uslovima poslovanja i Pravilnikom o privatnosti te zaključuje kupovinu klikom na dugme "potvrdi porudžbinu i plaćanje". U slučaju nesaglašavanja sa ovim opštim uslovima i Pravilnikom o privatnosti, nije moguće predati porudžbinu. Pre predaje porudžbine klikom na dugme »potvrdi porudžbinu i plaćanje«, korisnik ima još jednu mogućnost da pregleda celu porudžbenicu, koja sadrži podatke o izabranim artiklima, njihovoj količini i ceni, trošku dostave (poštarine) i porezu, dakle ukupan trošak porudžbine, i po potrebi da promeni porudžbinu.

Nakon predaje porudžbine sistem upozorava korisnika, da je završio sa kupovinom. Korisnik prima od ponuđača elektronsku poruku o predatoj porudžbini na elektronsku adresu, koju je naveo prilikom poručivanja ili registracije. Predata porudžbina u potpunosti obavezuje korisnika.

Kada ponuđač obrađuje porudžbinu, korisnik prima elektronsku poruku o potvrdi porudžbine i tada je između korisnika i ponuđača zaključen prodajni ugovor za naručene proizvode. Korisniku je, prilikom prosleđivanja poruke o kupovini proizvoda, prosleđena i veza do opštih uslova poslovanja. Ponuđač predlaže korisniku, da ih odštampa ili sačuva na odgovarajući trajni nosač podataka. Ponuđač u navedenoj elektronskoj poruci obaveštava korisnika o tome, gde može da pošalje svoje prigovore, primedbe, zahteve i izjave, a korisnika upoznaje sa mogućnošću odustajanja od ugovora.

Ponuđač putem elektronske pošte prosleđuje i sve redovne informacije o statusu njegove porudžbine (datum otpreme, promena roka isporuke, završetak kupovine...).

Prilikom prijema naručenih proizvoda, korisnik prima i podatke o porudžbini u pisanom obliku.

Zaključen prodajni ugovor između korisnika i prodavca (ponuđača) te kopije računa arhiviraju se na sedištu ponuđača.

Potvrdom kupovine u internet prodavnici ponuđača izričito potvrđujete: 

 • da imate najmanje 18 godina,
 • da ste pročitali opšte uslove internet prodavnice i veb strana Zlatarne Celje d.o.o. i Pravilnik o privatnosti, te da ste razumeli sadržaj odredaba,
 • da ste upoznati sa odredbama propisa iz područja zaštite potrošača i zaštite ličnih podataka,
 • da ste dali istinite podatke, kojima nam omogućavate pravilno izvođenje porudžbine i dostavu na izabranu adresu te u suprotnom slučaju preuzimate odgovornost zbog nepravilnog ispunjavanja i nastale štete,
 • da ćete nas u slučaju, da ustanovite bilo kakvu grešku u sprovođenju porudžbine (npr. pisane greške u poruci o predaji ili potvrdi porudžbine, naročito pogrešno navedena adresa za dostavu ili naziv artikla) ili proizvodima odmah obavestiti.

 

7. Pakovanje i dostava

U internet prodavnici možete da izaberete adresu za dostavu pošiljke. Možete da izaberete adresu platioca ili da upišete neku drugu adresu.

Da bismo naručene artikle dostavili što brže, uvek ćemo izabrati optimalan put. Naručeni proizvodi će na adresu u Republici Sloveniji biti dostavljeni pomoću društva Pošta Slovenije d.o.o., Slomškov trg 10, 2500 Maribor, a u inostranstvo preko društva GLS, d.o.o., Cesta v Prod 84, 1129 Ljubljana ili drugog ponuđača paketne dostave.

Dostava u Republici Sloveniji se vrši uglavnom sledećeg radnog dana od dana otpreme, a obično u roku tri radna dana. Porudžbine se obično otpremaju prvog sledećeg radnog dana od potvrde porudžbine pod uslovom, da je iznos kupovine (osim kod plaćanja pouzećem) plaćen u celosti. Po pravilu se dostave vrše u prepodnevnim časovima, zato je preporučljivo, da korisnik navede adresu za dostavu, gde će biti dostupan u prepodnevnim časovima.

U slučaju plaćanja pouzećem, kupcu se proizvodi uručuju samo, ako je kupovina plaćena u celosti.

Ako isporuka nije uspešna, odnosno ako je korisnik za vreme isporuke odsutan, dostavna služba mu ostavlja obaveštenje o neuspelom pokušaju dostave, a korisnik može dostavnu službu da pozove i da se dogovori za dostavu ili da paket preuzme u najbližoj poslovnici Pošte Slovenije odnosno drugog ponuđača dostave.

Ukupan rok za dostavu robe je obično 4 – 15 radnih dana, pri čemu se isporukom robe smatra prvi pokušaj uručenja proizvoda kupcu na adresi, koju je kupac naveo za dostavu. Za proizvode, kojih u određenom trenutku nema na zalihama, rok isporuke se odgovarajuće produžava, o čemu će korisnik biti obavešten putem elektronske pošte. Ako se naručilac ne saglašava sa promenjenim rokom isporuke, ima u tom slučaju pravo da odmah odustane od porudžbine odnosno prodajnog ugovora.

U slučaju, da je bilo naručeno više proizvoda i da je neki od njih na stanju, a drugi nisu, ponuđač će izvesti delimičnu isporuku robe tako, da se proizvodi kupcu šalju u odnosu na raspoloživost zaliha, osim ako korisnik pri predaji porudžbine ili kasnije saopšti, da želi da primi sve proizvode odjednom. Poštarina se i kod delimične isporuke za kompletnu porudžbinu obračunava samo jednom, bez obzira na količinu pojedinačnih isporuka.

Robu je moguće po prethodnom dogovoru lično preuzeti i na maloprodajnim mestima ponuđača. U slučaju ličnog preuzimanja na maloprodajnom mestu, troškovi poštarine se ne obračunavaju.

Šteta koja je nastala kupcu usled gubitka ili uništenja pošiljke u toku transporta, ni u kom slučaju ne može da premaši vrednost porudžbine.

Troškovi dostave se obračunavaju automatski prilikom porudžbine robe i deo je konačne cene porudžbine.

Aktuelna cena dostave je objavljena na linku »Poštarina i dostava«

Cenovnik dostave koji je objavljen na veb strani je podložan promeni.

Ponuđač ne preuzima odgovornost za gubitak ili oštećenje proizvoda u toku vraćanja proizvoda poštom. Za oštećenja u toku transporta odgovara prevoznik. Ako prilikom preuzimanja pošiljke kupac primeti, da je paket fizički oštećen, ili pokazuje znakove otvaranja odn. može iz drugih znakova da zaključi, da je roba u ambalaži oštećena, mora odmah da započne postupak reklamacije pri ponuđaču. Savetujemo, da kupac slika zatvorenu oštećenu ambalažu i oštećeni proizvod.

 

 8. Zaštita privatnosti

U Zlatarni Celje d.o.o. su lični podaci korisnika bezbedni, a sa njima će ponuđač bezuslovno da postupa u skladu sa važećim propisima o zaštiti ličnih podataka. Svi lični podaci, prosleđeni prilikom poručivanja, služiće isključivo za potrebe izvršenja porudžbina i ostalih neophodnih izvođenja komunikacija za uspešno poslovanje, osim, ako korisnik veb strane nije posebno pristao na bilo kakav drugačiji oblik obrade ličnih podataka.

Samo u slučaju izričitog pristanka, vaše podatke možemo upotrebiti za obaveštavanje o uvođenju ili promeni postojećih usluga ili proizvoda, posebnim ponudama, nagradnim igrama i korisnim informacijama o našim uslugama i proizvodima, za pripremu individualne ili vašim navikama prilagođene ponude, odnosno drugih marketinških aktivnosti. Navedena saglasnost nije uslov za izvođenje kupovine u našim poslovnicama ili internet prodavnici.

Više informacija o zaštiti ličnih podataka možete da pročitate u našem Pravilniku o zaštiti privatnosti.

Prenos osetljivih ličnih i transakcijskih podataka u internet prodavnici odvija se u zaštićenom načinu pomoću protokola SSL (Secure Sockets Layer). Bezbednost protokola garantuje društvo Entrust, Inc. Podaci se, pre nego napuste vaš pregledač, kodiraju 256-bitnim ključem te se na server prebacuju u za to posebno zaštićenom obliku, koji sprečava pristup prosleđenim podacima.

 

9. Odustajanje od ugovora i vraćanje robe, garancija i stvarne greške

Odustajanje od ugovora:

Kupac, koji se po zakonu iz područja zaštite potrošača smatra potrošačem, ima pravo da vrati proizvode kupljene u internet prodavnici (odustajanje od ugovora) i to u roku 14 dana od preuzimanja proizvoda, a ponuđač garantuje da izvrši povrat iznosa kupovine. Pošto želimo da imate dovoljno vremena da donesete odluku, u internet prodavnici Zlatarna Celje vam omogućavamo vraćanje u roku 30 dana.

Kupac ostvaruje pravo da odustane od kupoprodajnog ugovora zaključenog na daljinu na način, da ponuđaču u roku 30 dana od dana preuzimanja proizvoda pisanim putem saopšti, da odustaje od ugovora (obaveštenje o odustajanju), bez navođenja razloga za svoju odluku. Ovaj rok počinje da teče sledećeg dana od datuma preuzimanja proizvoda. Obaveštenje o odustajanju potrošač može da pošalje na adresu ponuđača, i to:

- na elektronsku adresu: zc@zlatarnacelje.si,
- poštom na adresu:  Zlatarna Celje d.o.o., Kersnikova 19, 3000 Celje, ili
- da preda na svakom maloprodajnom mestu (prodavnici) ponuđača, za šta mu ponuđač izdaje odgovarajuću potvrdu o preuzimanju robe.

Za pomoć pri sastavljanju obaveštenja o odustajanju možete da popunite obrazac, koji ćete naći na adresi https://store.zlatarnacelje.si/docs/si/OBRAZEC_ZA_VRACILO_BLAGA.pdf(obrazac za vraćanje robe) i pošaljite ga na adresu ponuđača.

Dan preuzimanja proizvoda iz prethodnog stava, od kog počinje da teče 30-dnevni rok za odustajanje od ugovora, smatra se dan kada:

 • potrošač ili treće lice, koje nije prevoznik i imenuje ga potrošač, stekne robu u stvarni posed,
 • potrošač ili treće lice, koje nije prevoznik i koje imenuje potrošač, stekne u stvarni posed poslednji komad robe, ako je predmet ugovora više komada robe, koje je potrošač naručio u jednoj porudžbini,
 • potrošač ili treće lice, koje nije prevoznik i koje imenuje potrošač, stiče u stvarni posed poslednju pošiljku ili komad robe, ako je dostava robe sačinjena od više pošiljaka ili komada,
 • potrošač ili treće lice, koje nije prevoznik i koje imenuje potrošač, stiče u stvarni posed prvi komad robe, ako je dostava robe u određenom periodu redovna.

U slučaju, da je kupac naručene proizvode već primio i želi da odustane od ugovora, dužan je da ih vrati ponuđaču najkasnije u 30 dana nakon predaje obaveštenja o odustajanju. Smatra se, da potrošač pravovremeno vraća robu, ako je pošalje pre isteka 30-dnevnog roka za vraćanje. Kupac snosi troškove vraćanja (slanja) proizvoda. Pošiljku sa vraćenom robom je potrebno označiti kao vrednosnu i vratiti je na adresu ponuđača Zlatarna Celje d.o.o., Kersnikova 19, 3000 Celje sa naznakom "Internet prodaja", ili da robu preda u bilo kojoj poslovnici ponuđača.

Kupac nema pravo da odstupi od ugovora pri ugovorima, čiji je predmet roba:

 • o robi ili uslugama, čija cena zavisi od kolebanja na tržištu, na koja preduzeće nema uticaj i koja mogu da nastupe u roku odustajanja od ugovora;
 • o robi, koja je izrađena po detaljnim uputstvima potrošača i prilagođena njegovim ličnim potrebama;
 • o robi, koja je lako kvarljiva ili joj brzo ističe rok upotrebe;
 • o vršenju usluga, ako preduzeće ugovor u celosti ispuni, te je obavljanje usluge otpočeto na osnovu potrošačeve prethodne izričite saglasnosti i pristajanjem da izgubi pravo na odustajanje od ugovora, kada ga preduzeće u celosti ispuni;
 • o dostavi zapečaćenih audio ili video snimaka i računarskih programa, ako je potrošač nakon isporuke otvorio zaštitni pečat;
 • o dostavi časopisa, periodične štampe ili revija osim kod pretplatničkih ugovora za isporuku takvih publikacija;
 • o dostavi zapečaćene robe, koja nije primerena za vraćanje zbog zaštite zdravlja ili iz higijenskih razloga, ako je potrošač nakon isporuke otvorio pečat;
 • o dostavi robe, koja je zbog svoje prirode neodvojivo pomešana sa drugim predmetima;
 • o dostavi alkoholnog pića, čija je cena dogovorena pri zaključivanju prodajnog ugovora i koje se može dostaviti nakon 30 dana, a njegova stvarna vrednost zavisi od kretanja cena na tržištu, na koja preduzeće nema uticaj;
 • zaključenim na javnim aukcijama;
 • kod kojih je potrošač izričito zahtevao da ga preduzeće poseti u kući, zbog izvođenja hitne popravke ili održavanja. Ako preduzeće prilikom takve posete obavi i dodatne usluge, koje potrošač nije izričito zahtevao, ili dostavi robu koja ne predstavlja rezervne delove, neophodne za održavanje ili popravak, potrošač ima za navedene dodatne usluge i robu pravo da odustane od ugovora;
 • o smeštaju, koje nije namenjeno stalnom boravku, prevozu robe, zakupu vozila, pripremi i dostavi hrane, ili uslugama u slobodno vreme, kod kojih se preduzeće obavezuje, da će ispuniti svoju obavezu u tačno određeni datum ili u tačno određenom roku;
 • o isporuci digitalnog sadržaja, koji se ne dostavlja na fizičkom nosaču podataka, ako je obavljanje usluge otpočelo na osnovu potrošačeve prethodne izričite saglasnosti i sa pristankom, da time izgubi pravo da odustane od ugovora.

Kupac, koji odustane od ugovora, mora artikal da vrati prodavcu neoštećenog i u nepromenjenoj količini, osim, ako je artikal uništen, pokvaren, izgubljen ili se njegova količina smanjila bez krivice kupca. Potrošač ne sme da koristi robu do odustajanja od ugovora. Potrošač sme da izvrši pregled i proveru artikala u obimu, koji je neophodan za utvrđivanje stvarnog stanja.

Nakon odustajanja od ugovora se na tekući račun kupca ili drugo sredstvo plaćanja, ukoliko to kupac izričito zahteva, vraća samo uplaćeni iznos. Poklon bon se pri odustajanju od ugovora smatra sredstvom plaćanja i iznos se takođe vraća korisniku. Celokupna primljena uplata će potrošaču biti vraćena na unapred dogovoreni način najkasnije u 14 dana po prijemu obaveštenja o odustajanju od ugovora, pod uslovom da je ponuđač preuzeo vraćenu robu, odnosno, da je kupac priložio dokaze, da je robu poslao nazad.

Ako je kupac primio neodgovarajuću ili oštećenu robu, može da je vrati u zakonskom roku 30 dana nakon prijema robe, a roba mora biti pri tom nekorišćena, zapakovana u originalnoj ambalaži i/ili neoštećena.
Pri vraćanju rube kupac odgovara za smanjenje vrednosti robe, ako je smanjenje vrednosti posledica postupanja, koje nije nužno potrebno za utvrđivanje prirode, svojstava i delovanja robe.

Kupac naručenu robu pod prethodno navedenim uslovima ne može da vrati, odnosno nema pravo da odustane od ugovora (osim ako su se ugovorne strane dogovorile drugačije), kod ovih ugovora:

 • o robi i uslugama, čija cena zavisi od kolebanja na tržištu, na koja ponuđač nema uticaj i koja mogu da nastupe u roku odustajanja od ugovora (npr. investiciono zlato),
 • o robi, koja je izrađena po preciznim uputstvima potrošača i prilagođena ličnim potrebama (npr. nakit sa ugraviranim imenima),
 • o vršenju usluga, ako ponuđač ugovor u celosti ispuni, te je obavljanje usluge otpočeto na osnovu potrošačeve prethodne izričite saglasnosti i pristajanjem da izgubi pravo na odustajanje od ugovora kada ga ponuđač u celosti ispuni;
 • o dostavi robe, koja je zbog svoje prirode neodvojivo pomešana sa drugim predmetima,
 • ako je oštećena nalepnica, koja štiti proizvod od neovlašćenog servisnog zahvata.

Stvarne greške:

Ponuđač odgovara za stvarne greške na robi, koje se pokažu u roku dve godine od trenutka isporuke robe kupcu. Kupac može da uvaži svoja prava iz naslova stvarne greške, ako o grešci obavesti ponuđača u roku dva meseca od dana, kada je otkrivena greška (obaveštenje o grešci).

Obaveštenje o grešci kupac može ponuđaču da saopšti:
- na elektronsku adresu: zc@zlatarnacelje.si,
- poštom na adresu:  Zlatarna Celje d.o.o., Kersnikova 19, 3000 Celje, ili
- da preda na svakom maloprodajnom mestu (prodavnici) ponuđača, za šta mu ponuđač izdaje odgovarajuću potvrdu o preuzimanju robe.

Kupac mora u obaveštenju o grešci da najpreciznije opiše grešku i da omogući ponuđaču da stvar pregleda.

Stvarnom greškom smatra se:
1. ako stvar nema osobine, koje su potrebne za njenu normalnu upotrebu ili za promet;
2. ako stvar nema osobine, koje su potrebne za posebnu upotrebu, za koju je kupac kupuje, a koja je prodavcu bila poznata odnosno bi trebalo da mu bude poznata;
3. ako stvar nema osobine i odlike, koje su bile izričito ili prećutno dogovorene odnosno propisane;
4. ako je prodavac isporučio stvar, koja se ne poklapa sa dezenom ili modelom, osim ako je dezen ili model pokazan samo informativno.

Kupac koji je pravilno obavestio ponuđača o grešci, ima pravo da od ponuđača zahteva da:
- otkloni grešku na robi ili
- vrati deo plaćenog iznosa srazmerno grešci ili
- robu sa greškom zameni novom robom bez greške ili
- vrati plaćeni iznos.

Ova prava prestaju sa istekom dve godine od dana, kada je kupac o stvarnoj grešci obavestio ponuđača.

  

9.1  Preuzimanje artikala, vraćenih iz utvrđivanja garancije ili stvarne greške

Kupac je dužan, da artikal, koji je ponuđaču predao na utvrđivanje prava na garanciju ili nečeg drugog, po završetku tog utvrđivanja, da preuzme. Kupac preuzima artikal na mestu za preuzimanje, na kojem ga je lično predao ponuđaču, a u slučaju da ga je poslao poštom, biće mu vraćen na adresu, koju je kupac naveo za dostavu.

Ponuđač kupcu šalje obaveštenje o vraćanju artikla iz reklamacije te ga zove da preuzme artikal. Kupac je dužan da artikal preuzme u roku 14 dana od dana prijema obaveštenja. Ako kupac ne preuzme artikal u navedenom roku, artikal se preda na čuvanje ponuđaču. Ponuđač čuva artikal u sopstvenom skladištu do isteka 6 meseci od dana obaveštenja. Ponuđač ima za taj period pravo na povrat svih stroškova skladištenja (0,5 EUR/dan) te pravo na povrat svih troškova, potrebnih za očuvanje artikla.

Nakon isteka 6 meseci od dana obaveštenja, ponuđač može da proda artikal te ostvarenu cenu, nakon odbitka prodajnih i ostalih troškova ponuđača, da uplati kupcu. Ponuđač 15 dana pre isteka šestomesečnog roka čuvanja, odnosno pre nameravane prodaje artikla obaveštava kupca, a nakon prodaje ga obaveštava i o ostvarenoj ceni te iznosu troškova i o uplati preostalog iznosa na tekući račun kupca.

 

 10. Rešavanje sporova

Ponuđač će u slučaju sporova iz naslova poslovanja internet prodavnice pokušati rešiti stvar brzo i sporazumno uz poštovanje propisa o zaštiti potrošača i dobru poslovnu praksu. Kupac ima u skladu sa Zakonom o vansudskom rešavanju potrošačkih sporova mogućnost onlajn vansudskog rešavanja spora na linku:

https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home.chooseLanguage

pri čemu ponuđač ne priznaje nijednog izvođača vansudskog rešavanja potrošačkih sporova.